Een pad ontstaat door er op te lopen - Lao Tse

 

Mindfulness: leren door te doen

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Mindfulness is een vaardigheid dat je kunt oefenen. Het is een wetenschappelijk bewezen aanpak om effectief met stress en werkdruk te leren omgaan.

Mindfulness training is een praktische training waarbij je leert door te doen en vaardigheid ontwikkelt door herhaling. Je werkt aan een andere houding waarbij je nieuwe manieren leert hoe je om kunt gaan met werkdruk en stress. Onbewuste denkpatronen die je in de weg kunnen zitten worden inzichtelijk gemaakt en kunnen plaats maken voor een bewuste keuze van reageren.

In de training oefen je met een aantal houdingskwaliteiten: niet-oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet-streven, aanvaarding en loslaten.

Hoe ziet de training eruit?

De mindfulness training is een groepstraining en bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Binnen MindfulZorg wordt gewerkt met kleine groepen van maximaal 8 deelnemers per groep, waardoor er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht. De training is gebaseerd op MBSR en bevat elementen vanuit de MBCT.

Ook is het mogelijk om de mindfulness training als individuele training te volgen. Deze training bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 1 tot 1,5 uur.

In de training leer je verschillende oefeningen gebaseerd op meditatie. Alle oefeningen worden in de bijeenkomst nabesproken. Ook wordt er uitleg gegeven over de thema’s en werkzame principes van mindfulness.
Na elke bijeenkomst ga je ook thuis aan de slag. Je ontvangt een werkmap en audiobestanden om thuis verder te oefenen. 

Ervaringen van deelnemers

"Leerzame training die je helpt je aandacht te richten op het hier en nu. Vivi is een enthousiaste, betrokken trainster met een prettige stem.                   Ik voelde me direct bij haar op mijn gemak. Ik zou het iedereen aanraden deze training bij haar te volgen! Het heeft mijn leven in positieve zin veranderd." - Joyce, deelneemster groepstraining.

"Doordat ik een multitasker ben, continu aan het plannen en als perfectionist ook alles goed wil doen, merkte ik dat ik vergat te genieten van het ‘hier en nu’. Daarom besloot ik de Mindfulness training bij MindfulZorg te gaan volgen. 8 plezierige en ontspannen woensdagavonden volgden waarin ik veel leerde en ervaarde wat mindfulness met je kan doen.
Ik leerde meer te vertragen, mindful te eten en te drinken, te focussen op mijn ademhaling en milder voor mezelf te zijn. Ik geniet nu ook bewuster van de momenten met mijn kinderen. Vooral de loopmeditaties spraken me erg aan en neem ik mee in de wandelingen die ik vaak maak.
Vivi, bedankt voor je tips, empathie, gastvrijheid en zorgzaamheid."
- Caroline, deelneemster groepstraining.

"Te veel hooi op mijn vork, stress op het werk. Dat zijn de problemen waar ik tegenaan liep. Vaak gepaard met het werken met oogkleppen op, de rest er omheen niet meer zien. Hierdoor werd ik ook kribbig en geïrriteerd. Dit waren voor mij de voornaamste redenen om aan de training mindfulness mee te doen.
Je leert om je vaker in het hier en nu te bevinden. Dingen te kunnen benoemen en het een plek te geven. Ook het accepteren van situaties of dingen zoals ze zijn komt aan bod.
Vivi, mijn trainster, is erg gastvrij. Zorgde goed voor de deelnemers, altijd wat te eten en de drinken. Dit draagt zeker bij aan een positieve ervaring!” - Marcel, deelnemer groepstraining

"Ik vond het een leerzame training die mij geleerd heeft om meer in het hier en nu te zijn. Na de training herken ik sneller bij mezelf wanneer ik doorsla in mijn gedachten. Vivi is een behulpzame en gastvrije trainster. Haar stem vond ik heel fijn en dit maakte de oefeningen ook fijner. Door de training ben ik bewuster geworden van mijn gedrag. De oefeningen die op de avonden werden gedaan, werden ook nabesproken. Dit heb ik als zeer prettig ervaren.  Bedankt Vivi voor de leerzame training!" - Esther, deelneemster groepstraining.

"Na een langdurige periode van zware overbelasting/ stress in zowel mijn privé als mijn werk kwam ik volledig uitgeput thuis te zitten. Twee weken na mijn ziekmelding werd ik ook nog eens geveld door een dubbele hernia. Mijn lichaam en geest riepen mij letterlijk een halt toe.
Na een zoektocht met mijn hulpvraag kwam ik op de site MindfulZorg van Vivi terecht. Wat mij direct aansprak was de spreuk “Zorg voor jezelf, omdat je het waard bent". Twee delen in één zin waar het mij compleet aan ontbrak. Ik zorgde niet voor mezelf, omdat ik vond dat ik het niet waard was. Dit gaf mij gelijk vertrouwen, omdat het me raakte. Zodoende start ik op 9/5 de 8 weekse groepstraining, welke mij heel veel heeft gebracht. Met name inzicht in wat er speelt in lichaam en geest. Ben me er nu sneller van bewust en merk het op. Dat de ademhaling voor mij heel belangrijk is geworden, had ik nooit gedacht, het is nu mijn anker wat mij heel erg helpt in uitéénlopende stressvolle situaties. 
Mocht je twijfelen over het volgen van een mindfulnesstraining zeg ik nu volmondig, bij twijfel DOEN! En dan bij Vivi kan ik je aanraden. Na een telefonisch kennismakingsgesprek voorafgaand aan de training werd mij meteen duidelijk dat Vivi er alles aan doet om je te allen tijde veilig en vertrouwd te voelen. Ze is opmerkzaam, rustig, empathisch, luistert oprecht en doet er alles aan om je te helpen. Daarbij heeft ze een prettige stem en helpt je met mediteren vanuit gevoel. Omdat mediteren voor mij nieuw was maakte deze combinatie dat je veilig kon mediteren. Daarbij was Vivi de gehele training een uitstekende gastvrouw. Bedankt Vivi!" - Miranda, deelneemster groepstraining

"Ik heb een paar weken geleden de mindfulness cursus gedaan bij Vivi. Wat ik heb geleerd is om rust te vinden, stil te staan bij kleine dingen en vooral om daar van te genieten. Het hoeft niet groots te zijn. Ook slechte ervaringen in je leven mogen er zijn, omdat die dingen uiteindelijk de dingen zijn die je gevormd hebben en dat is goed. Je mag er op een milde manier naar kijken. Verder vind ik dat Vivi een prettige, rustige stem heeft en ze legt de dingen goed uit.
De thuisoefeningen schieten er soms wegens drukte bij in, maar over het algemeen lukt het om de oefeningen toe te passen die mij liggen. Ik heb er veel aan gehad en wil zeker doorgaan met het oefenen thuis."
- Hellen, deelneemster groepstraining

"Onlangs de kans gekregen een training Mindfulness te volgen, en wel in mijn eigen woonplaats, hoe fijn is dat. Met het volgen van deze training word je je ervan bewust hoeveel dingen je op de automatische piloot doet. Dat een dag voorbij gaat zonder dat je bewust met dingen bezig bent.
Tijdens de training leer je dingen met aandacht te doen, bewuster in het leven te staan. Het heeft mij bewustzijn gebracht, rustpunten in mijn leven te brengen d.m.v. de meditatie's. In een kleine groep 8 weken met elkaar opgetrokken, met Vivi als leiding. Vivi is een persoon waar rust van uitgaat, stelt je meteen op je gemak, maakte het gezellig door een mooie bos bloemen neer te zetten, kaarsjes aan. Ook altijd wat lekkers bij de thee. 
De stilte wandeling halverwege de training was ook heel fijn om te doen. Samengevat zeker een aanrader als je zoekt naar een stukje rust in je drukke bestaan. Dank je wel Vivi voor deze ervaring." - Marja, deelneemster groepstraining

"Een zeer fijne en belangrijke training waardoor je het leven weer leert kennen. Stilstaan bij wat belangrijk is en relativeren aan de andere kant. Gegeven door een fijne persoonlijkheid met een rustige vertrouwde stem. 
De meditatieoefeningen geven rust in een snelle wereld. Je leert ze op de training, maar ze zijn nuttig voor de rest van je leven.
Enige nadeel is dat de training ook een einde kent, maar gelukkig kun je de oefeningen en de gedachtes altijd blijven gebruiken … Een aanrader voor iedereen." -
Marius, deelnemer groepstraining

"Na een aantal jaren tobben met psychische- en stressgerelateerde klachten heb ik bij Mindfulzorg de 8 weekse training mindfulness gevolgd. Leerzame avonden die gevuld waren met praktische oefeningen afgewisseld met het delen van ervaringen en stukjes theorie. Alle dagen van de week de tijd nemen om de oefeningen thuis te doen om zo goed mogelijk resultaat van de training te behalen. Ik heb het niet ervaring als een training die je er even bij doet, maar als een intensieve training waarvan het effect nog lang doorgroeit. 
Vivi heb ik ervaren als een warme persoonlijkheid die zeer deskundig is in haar vak. Op momenten dat het lastig is, is ze er voor je om naar je te luisteren. Belangrijke dingen die ik geleerd heb zijn: koffie drinken zonder in mijn hoofd al weer met minimaal 4 volgende activiteiten bezig te zijn en de rust vinden in mijn ademhaling. Nogmaals, dank je wel Vivi!"
- Mariel, deelneemster groepstraining