Mindfulness-training

'Waar je aandacht is, daar ben je'

Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Door bewust je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van wat er zich in je hoofd afspeelt, en kun je meer aanwezig zijn bij je ervaring van het moment. Je geest wordt rustiger en je kunt je beter concentreren op waar je mee bezig bent.

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen aanpak om effectief met stress en werkdruk te leren omgaan. De mindfulness training heet officieel Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en is ontwikkelt door Jon Kabat-Zin. In de training wordt oosters inzicht met Westerse psychologische methoden gecombineerd.

Mindfulness training is een praktische training waarbij je leert door te doen en vaardigheid ontwikkelt door herhaling. Je werkt aan een andere houding waarbij je nieuwe manieren leert hoe je om kunt gaan met werkdruk en stress. Onbewuste denkpatronen die je in de weg kunnen zitten worden inzichtelijk gemaakt en kunnen plaats maken voor een bewuste keuze van reageren.


"Het leven is te mooi om op de automatische piloot te blijven leven"

Hoe ziet de training eruit?


De mindfulness training is een groepstraining en bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Elke bijeenkomst staat in het teken van een thema.


In de training leer je verschillende oefeningen gebaseerd op meditatie. Alle oefeningen worden in de bijeenkomst nabesproken. Ook wordt er uitleg gegeven over de thema’s en werkzame principes van mindfulness. Na elke bijeenkomst ga je ook thuis aan de slag. Je ontvangt een werkmap en audiobestanden om thuis verder te oefenen.

Binnen MindfulZorg wordt gewerkt met kleine groepen van maximaal 8 deelnemers per groep, waardoor er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht. De training is gebaseerd op MBSR en bevat elementen vanuit de MBCT.


Ook is het mogelijk om de mindfulness training als individuele training te volgen of met zijn tweeën. Deze training bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 1 tot 1,5 uur.


Thema's van de training per bijeenkomst


1. De automatische piloot
2. Omgaan met hindernissen
3. Grenzen leren kennen
4. Landschap van stress
5. Uitdagingen bewust beantwoorden
6. Gedachten zijn geen feiten
7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
8. Einde van het begin


Kosten en vergoeding


Bij alle trainingen zijn de kosten inclusief trainingsbenodigdheden zoals een werkmap en audiomateriaal met begeleide oefeningen, en een stiltewandeling. Een kennismakingsgesprek voorafgaand aan de training is kosteloos en vrijblijvend.

Mindfulness groepstraining: 375 euro

Mindfulness training individueel: 575 euro

Mindfulness training duo: 450 euro p.p.Bij sommige zorgverzekeraars kun je met een aanvullend pakket een deel van de kosten van de mindfulness training vergoed krijgen.

MindfulZorg voldoet aan de voorwaarden die hiervoor gesteld worden. Zie voor meer informatie www.zorgwijzer.nl bij vergoeding mindfulness, of raadpleeg je eigen zorgverzekering voor de polisvoorwaarden.Een greep uit ervaringen van deelnemers

"Leerzame training die je helpt je aandacht te richten op het hier en nu. Vivi is een enthousiaste, betrokken trainster met een prettige stem. Ik voelde me direct bij haar op mijn gemak. Ik zou het iedereen aanraden deze training bij haar te volgen! Het heeft mijn leven in positieve zin veranderd." - Joyce

"Ik leerde meer te vertragen, mindful te eten en te drinken, te focussen op mijn ademhaling en milder voor mezelf te zijn. Ik geniet nu ook bewuster van de momenten met mijn kinderen. Vooral de loopmeditaties spraken me erg aan en neem ik mee in de wandelingen die ik vaak maak.
Vivi, bedankt voor je tips, empathie, gastvrijheid en zorgzaamheid." - Caroline

"Ik vond het een leerzame training die mij geleerd heeft om meer in het hier en nu te zijn. Na de training herken ik sneller bij mezelf wanneer ik doorsla in mijn gedachten. Vivi is een behulpzame trainster. Haar stem vond ik heel fijn en dit maakte de oefeningen ook fijner. Door de training ben ik bewuster geworden van mijn gedrag." - Esther

"Na een zoektocht met mijn hulpvraag kwam ik op de site van MindfulZorg terecht. Wat mij direct aansprak was de spreuk “Zorg voor jezelf, omdat je het waard bent". Twee delen in één zin waar het mij compleet aan ontbrak. Ik zorgde niet voor mezelf, omdat ik vond dat ik het niet waard was. Dit gaf mij gelijk vertrouwen, omdat het me raakte. Na een telefonisch kennismakingsgesprek voorafgaand aan de training werd mij meteen duidelijk dat Vivi er alles aan doet om je te allen tijde veilig en vertrouwd te voelen. Ze is opmerkzaam, rustig, empathisch, luistert oprecht en doet er alles aan om je te helpen. Daarbij heeft ze een prettige stem en helpt je met mediteren vanuit gevoel." - Miranda

"Met het volgen van deze training word je je ervan bewust hoeveel dingen je op de automatische piloot doet. Dat een dag voorbij gaat zonder dat je bewust met dingen bezig bent. Vivi is een persoon waar rust van uitgaat, stelt je meteen op je gemak. Samengevat zeker een aanrader als je zoekt naar een stukje rust in je drukke bestaan." - Marja

"Een zeer fijne en belangrijke training waardoor je het leven weer leert kennen. Stilstaan bij wat belangrijk is en relativeren aan de andere kant. Gegeven door een fijne persoonlijkheid met een rustige vertrouwde stem." - MariusMindfulZorg

Zorg voor jezelf omdat je het waard bent